menuMENUHledat

Bojí se Tesla umělé inteligence?

09.02.2018 11:56 | Autor: VS | Zdroj: Teslarati.com
Bojí se Tesla umělé inteligence?

Musk pronesl v nedávné době několik varovných výroků na adresu experimentování s AI. Někteří lidé si z něj začali utahovat, že má z umělé inteligence strach a chce se jí vyhýbat. To je ovšem velmi špatná domněnka. Vždyť umělá inteligence je hlavní součástí systému Autopilot společnosti Tesla a s umělou inteligencí se pracuje i v dalších jejích projektech.


AI projekt Tesly

Jedním z nich je i vlastní hardware s AI. Na konferenci NIPS, která se zabývá kognitivními technologiemi, Musk oznámil, že společnost Tesla momentálně vyvíjí specializovaný hardware pracující na základě umělé inteligence, který by měl být dle jeho slov „nejlepší na světě“. Tesla poskytla několik detailů tohoto hardwaru a vypadá to, že jeho hlavním úkolem bude zpracovávat softwarové algoritmy Tesla Autopilot.

Již nyní se hovoří o tom, že je Tesla v otázce shromažďování dat a jejich vyhodnocování daleko napřed před konkurencí. Její Modely S a X mají již nyní potenciál stát se plnohodnotně autonomními vozy. Autopilot a další systémy neustále odesílají informace do cloudových uložišť, kde jsou informace vyhodnocovány. V současné době má automobilka na silnicích mnohem více senzorů než jakýkoli z jejich konkurentů, a pokud se podaří naplnit cíle spojené s Modelem 3 toto číslo se ještě znásobí.

Nejcennější jsou data

Data navíc nejsou sbírána pouze pomocí senzorů na vozidlech, ale Tesla může získávat informace i z kokpitu vozu. Kamery, které sledují umístění rukou či systémy na sledování bdělosti řidiče, to všechno jsou cesty, jak získávat data potřebná ke zlepšování nabízené techniky a služeb. Díky těmto informacím se může zlepšovat sám Autopilot, ale také jízdní chování vozu.

Takto sesbírané informace, které jsou v cloudu vyhodnocovány mohou být použity hned třemi různými způsoby:

  1. Informace slouží pro samotný automobil, který se na jejich základě rozhoduje o okamžité reakci na vnější podnět.
     
  2. Shromážděné informace slouží pro veškeré vozy Tesla, kdy pomáhají odstraňovat nedostatky, které byly zjištěny.
     
  3. Do budoucna můžeme počítat se stále se zvyšujícím počtem autonomních vozů. Tím se bude vytvářet příležitost pro sdílení informací nejen mezi vozidly stejné značky, ale i pro komunikaci mezi všemi vozidly, které se právě nacházejí ve své blízkosti. Komunikace by navíc nemusela být omezena pouze na vozy různých výrobců, ale informace by mohly být získávány i z dopravních kamer, silničních senzorů nebo mobilních telefonů.

Učte mě!

Jak by mohly automobily Tesla v budoucnu vlastně fungovat, trochu nastínila společnost Nvidia. Ta je totiž partnerem Tesly ve vývoji hardwaru a na svých facebookových stránkách nedávno popsala její vizi autonomního vozu. Ten by na rozdíl od současného přístupu, kdy jsou do vozu nainstalovány systémy pro detekci explicitních objektů, mapování, plánování cesty a řízení, využíval možnost přímého učení vozu. Vytváření veškerých potřebných informací by automobil získával pomocí sledování ostatních řidičů a automobilů.

Lze předpokládat, že tento systém by byl ještě doplněn druhou vrstvou tzv. supervizovaného učení. Díky němu automobil již dopředu ví, jaká rozhodnutí jsou správná, jaká špatná a i tyto informace během svých výpočtů bere v potaz.

Tesla z AI rozhodně strach nemá!

Jak vidíte, Tesla se umělé inteligence rozhodně nebojí.  Dokazuje to i fakt, že v současné době nezískává informace pouze z Autopilota, ale dokonce zpracovává data od zákazníků tak, že skenuje veškeré texty na online fórech. Tím získává informace o problémech, se kterými se jejich uživatelé setkali a o spokojenosti s jednotlivými detaily. Ve skutečnosti je Tesla společností, která se o umělou inteligenci opírá vůbec nejvíce.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru