menuMENUHledat

Clarkson versus Model X

12.02.2018 10:35 | Autor: VS | Zdroj: Teslarati.com
Clarkson versus Model X

Jeremy Clarkson nikdy nebyl velkým fandou vozů Tesla. Po deseti letech však usedl do dalšího vozu této značky a podrobil jej důkladnému testu. Jak se mu Model X líbil a změnil Clarkson na Teslu názor?


Clarkson v Tesle

Jeremyho Clarksona zná celý automobilový svět. Zatímco někteří jej uznávají jako kvalitního novináře, který si nebere servítky a říká věci, tak jak mu přijdou na jazyk, jiní v něm vidí pouze arogantního náfuku, kterému stoupla sláva do hlavy a který uráží vše co mu přijde do cesty. Do druhého tábora nejspíše patří i Elon Musk, který dokonce na Clarksona podal žalobu za jeho poslední recenzi Tesla Roadsteru. Nutno však říci, že soudy daly za pravdu Clarksonovi.

Velký zájem tak vzbudila informace, že Clarkson bude testovat Model X a to v rámci druhé řady pořadu Grand Tour v desáté epizodě. Video s celým testem naleznete níže. Pro anglicky nehovořící se pokusíme vše krátce shrnout.

Působivý Model X

Hned v úvodu si legendární trojice moderátorů Clarson, May a Hammond povídali o posledním Clarksonově testu Tesly ještě v rámci pořadu Top Gear a následném sporu. Clarkson zde však poznamenal, že od té doby si Tesla prošla velkými změnami, které z ní zcela nepochybně udělaly právoplatného člena automobilového průmyslu.

Vozem potvrzujícím toto prohlášení se stal Model X. Právě o něm již dříve Clarkson řekl, že se jedná o automobil, na kterém je mnoho věcí skutečně působivých. A nezapoměl přidat trochu ironie, když řekl že Model X nabízí mnoho zábavy pro malé děti, a jelikož jsou muži jako malé děti, rozhodně si užijí.

Hned na začátku Clarkson pochválil vzhled SUV spolu s jeho velkým zavazadlovým prostorem a prostorným interiérem. V něm jej nejvíce zaujala velká dotyková obrazovka, na které se okamžitě vyřádil, když na ní napsal „James May je kretén“ a poté na ní namaloval obrázek, který nepotřebuje komentář. Jezza si pochvaloval také dveře Falcon Wing a bavil se i easter eggy, které automobil nabízí coby příjemné rozptýlení. Líbila se mu i funkce Summon a celkově nenašel na Autopilotovi nic, co by popsal některou ze svých klasických pejorativních hlášek.

Je to neuvěřitelné

Po komentářích k optické stránce vozu se pustil k hodnocení jízdních vlastností. Automobil popsal jako velice agilní a svižný, který si i přes svou vyšší hmotnost dokázal uchovat dynamiku a nízké těžiště. Aby však automobil co nejvíce prověřil, rozhodl se jej Clarkson postavit na závod s pevným startem proti sportovní Audi R8 o výkonu 386 kW. A výsledek? Tesla se předvedla v tom nejlepším světle!

6 právníků s Clarksonem

Po této částí však přeci jen přišla řada i na negativní hodnocení. K tomu si však Clarkson do Modelu X pozval hned šest právníků, kteří měli po zkušenostech z minula, za úkol kontrolovat relevanci jeho výtek.

První kritika se měla snést na dojezdbaterie vozu. Clarkson prý nikdy neviděl elektromobil, který by měl dojezd v souladu s parametry, což chtěl také vyčíst Tesle, ovšem právníci jej zastavili. Chtěl také poukázat na riziko vznícení baterie elektrovozu, což jej ovšem právníci opět nenechali udělat a tak je nakonec nechal ve voze a ten vmáčkl mezi dva další automobily na parkovišti u obchodního domu, čímž jim znemožnil otevřít dveře a vylézt z automobilu. Clarkson tak poukázal na velké rozměry Modelu X a dodal, že největší chybou tohoto automobilu je především jeho cena, která je na jeho segment zkrátka příliš vysoká.

Jak vidíte, Clarksonův test Modelu X dopadl o poznání lépe, než test Roadsteru před deseti lety. V té době všichni tři moderátoři Top Gearu předpovídali elektromobilům velmi brzký zánik a naštěstí se spletli.

 

 

Nahoru