menuMENUHledat

To ne já, pane strážníku, to moje Tesla!

22.01.2018 08:00 | Autor: VS | Zdroj: Teslarati.com
To ne já, pane strážníku, to moje Tesla!

Velice kuriozní případ řešili strážníci v San Franciscu, když museli zatknout na mol opilého řidiče Tesly, který se ospravedlňoval tím, že za něj řídil autopilot vozu.


Odvez mě domů

Představte si, že si ve své oblíbené hospodě posedíte s přáteli, vypijete nějaké to pivo a dáte si pár panáčků. Následně usednete do vozu, kterému jen zastřeným hlasem řeknete, kam vás má odvéz a autopilot vozu se již o vše postará. Jedná se o hezkou představu, která je však současnému fungování autopilotů ve vozech na míle vzdálená.

To ne já!

Nějak takto si však vysvětlil fungování autopilota majitel Tesly, kterého nalezlo oddělení sanfranciské policie na mostě spojující San Francisco s Oaklandem. Není jasné, zda automobil zastavila přímo policie z důvodu nebezpečné jízdy, či zda automobil zastavil uprostřed mostu sám od sebe. Nicméně policie naměřila u muže dvoujnásobně překročenou povolenou hranici alkoholu v krvi, a tak jej zatkla. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by muž na svou obhajobu policii netvrdil, že se ničeho nezákonného nedopustil, jelikož automobil za něj řídil autopilot.

Autopilot od Tesly je zdrojem diskusí již delší dobu. Bylo mu totiž zazlíváno, že si jej některří řidiči špatně vyložili, což vedlo k několika nehodám, přičemž některé z nich byly tragické. Nicméně Tesla si stojí za tím, že autopilot naopak přispívá k bezpečnosti řidiče vozidla. Součástí systému je několik bezpečnostních opatření, mezi které patří i nutnost držet ruce na volantu a participace na řízení vozu. V momentě, kdy automobil zjistí, že řidič na ovládání vozu neparticipuje, automaticky zastaví.

Kuriozní případ i pro CHPSF

To by vysvětlovalo to, proč policie muže zatkla přímo uprostřed mostu. Jeho vůz zde zkrátka mohl zastavit poté, co alkoholem znavený muž pustil ruce z volantu. Sama policie vnímala tento incident jako kuriozní, a tak k němu zveřejnila příspěvěk na svém twitterovém profilu.

When u pass out behind the wheel on the Bay Bridge with more than 2x legal alcohol BAC limit and are found by a CHP Motor. Driver explained Tesla had been set on autopilot. He was arrested and charged with suspicion of DUI. Car towed (no it didn’t drive itself to the tow yard). pic.twitter.com/4NSRlOBRBL

— CHP San Francisco (@CHPSanFrancisco) 19. ledna 2018

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

 

 

Nahoru