menuMENUHledat

Volkswagen Group spouští Roadmap E, chce se očistit od Dieselgate

15.09.2017 09:23 | Zdroj: Obrázek: www.volkswagenag.com
Volkswagen Group spouští Roadmap E, chce se očistit od Dieselgate

Letošní frankfurtský autosalon ještě ani nezačal a už se nese ve znamení elektrické revoluce. S největší bombou ale přišel Matthias Müller, předseda představenstva Volkswagen Group. VW Group do roku 2025 představí 80 nových vozů s elektrickým pohonem, nejpozději do roku 2030 elektrifikuje celé portfolio. Do tohoto kroku nainvestuje 70 miliard eur, více než roční státní rozpočet ČR! Těšit se tak můžeme na elektrickou Octavii i Superb.

Transformujeme naše odvětví

Matthias Müller byl ve svém prohlášení poměrně striktní. „Máme jasný plán a ten dodržíme. Tohle není jen nějaká vágní deklarace záměru. Je to naše silné odhodlání, které se od dnešního dne stává měřítkem pro naši výkonnost,“ stojí v něm doslova. „Transformace v našem odvětví je nezastavitelná. A my tuto transformaci také povedeme.“

Co je to Roadmap E

Tento krok Volkswagenu poněkud mění původní program TOGETHER – Strategy 2025, představený teprve loni v červnu. S nejvyšší pravděpodobností za tím stojí stále se zhoršující situace ohledně Dieselgate, která aktuálně dopadla i na Porsche. Svou roli však může hrát i rychlý nástup Tesly, jež chce v dohledné době radikálně rozšířit své produktové portfolio, mimo jiné o tahače a pick-up.

Zatímco původní plán byl stát se jedničkou v elektromobilitě do roku 2025, nový plán Roadmap E je ambicióznější. Volkswagen o něm říká, že má masivně urychlit elektrifikaci celého portfolia vozů VW Group, které čítá na 300 modelů, a to samozřejmě včetně škodovek. Elektrická Octavia či Superb se tak dostávají na pořad dne. Nejde tedy o to, předběhnout jen Nissan s jeho aktuálně již dvěma elektromobily.

Roadmap E stanovuje dva kroky. Prvním z nich je 80 nových modelů s elektrickým pohonem do roku 2025. Konkrétně má jít o 50 elektromobilů a 30 plug-in hybridů. Automobilka tak zjevně už rozhodla, jak na tom který model bude. Dalším krokem je kompletní elektrifikace všech přibližně 300 modelů v portfoliu skupiny. To mimo jiné znamená, že kromě elektrických škodovek se patrně dočkáme i elektrického Lamborghini a Bentley. Navíc pokud VW Group skutečně hovoří o elektrifikaci celého portfolia, můžeme se těšit i na elektrické užitkové vozy VW či tahače Scania. Do elektrifikace svého portfolia automobilů hodlá VW Group do roku 2030 investovat přes 20 miliard eur.

VW bude potřebovat 150 GWh akumulátorů ročně

Aby VW mohl vyrábět elektromobily a plug-in hybridy, bude potřebovat velké množství Li-ion akumulátorů. „Velké“ je přitom značný eufemismus. Automobilka totiž hovoří o 150 GWh ročně do roku 2025, kdy bude elektrifikována jen čtvrtina produktového portfolia. To je v podstatě čtyřnásobek současné výrobní kapacity Gigafactory. Volkswagen proto chystá gigantickou investici právě do nových továren na Li-ion akumulátory. Do roku 2025 tímto směrem proinvestuje na 50 miliard eur.

Diesely a benziny zůstanou, CNG bude víc

Zpráva Volkswagen Group se dotýká i tématu automobilů se spalovacím motorem. Volkswagen se zde poněkud ironicky chválí za to, jak má čisté diesely, ale hovoří i o tom, že hodlá rozšířit portfolio vozů s pohonem na CNG. Nová generace spalovacích motorů má přijít již v roce 2019. VW se opatrně zmiňuje i o palivových článcích, které má na starosti v rámci skupiny automobilka Audi.

Nahoru