menuMENUHledat

Cena baterií Tesla – bude se Model 3 pohybovat okolo 50 tisíc dolarů a více?

22.09.2014 10:26 | Zdroj: http://www.greencarreports.com

167$/kWh: Za 10 let od této chvíle

Jeho stále trvající mumlání ho staví do rozporu s mnoha analytiky a auto experty, kteří obhajujíc tvrzení, že nabíjecí vozy zažijí nárůst na trzích v Severní Americe, Evropě a Asii.

K jeho cti, Anderman zdůrazňuje úspěchy Tesly, když píše: ,,Tesla již důkladně rozbila mnoho konvencí, které byly hluboce zakořeněny v podvědomí ohledně elektrických vozů a cen lithium-ion baterií.“

Stále ale skepticky připomíná Muskovo tvrzení, že během deseti let by se náklady ohledně baterií snížily na 100$/kWh.

,,Naše hodnocení ukazují, že balíček pro stanovení cen do roku 2025 by mohl mít štítek 167$/kWh," uvedl ve zprávě. "Cena pod 200$/kWh je ale nepravděpodobná do roku 2020.”

 

Tesla Model 3: 50 - 80 tisíc dolarů?

Pravděpodobně nejvíce zarážející je Andermanovo tvrzení, že plánované nižší náklady na Tesla Model 3, který má spatřit světlo světa v roce 2017, jsou daleko od Muskova slibu 35 tisíc dolarů.

Nejpravděpodobnější scénář je podla Andermana asi tento: ,,Cena modelu roku 2017 bude v rozmezí 50-80 tisíci dolarů.”

60-kWh verze dnešní Tesla Model S, velkého luxusního sedanu, začíná na 69,900 $.

Vzhledem k tomu, že Model 3 bude menší s třetinovým rozsahem, s využitím příští generace baterií a výrobou přímo v megatovárně společnosti Tesla, všechna tato tvrzení se zdají být velice pesimistická.

Pokud se ale zmiňovaná cena opravdu prokáže, budoucnost Tesla Motors by mohla být dosti odlišná od té, kterou nastínil vizionářský Elon Musk spoustě příznivců a fanoušků.

Nahoru