menuMENUHledat

Kolonizace Marsu je díky nové technologii zase o krok blíž!

15.02.2018 10:02 | Autor: VS | Zdroj: Teslarati.com, Tecnico.ulisboa.pt
Kolonizace Marsu je díky nové technologii zase o krok blíž!

Kolonizovat Mars je jedním z dlouhodobých cílů soukromé společnosti SpaceX. Tato vize nyní dostává daleko jasnější obrysy poté, co vědci přišli na unikátní způsob, jak pomocí plazmy vytvářet na rudé planetě kyslík.


Složitý cíl

Kolonizace Marsu je skutečně velkolepou vizí, ke které má SpaceX po úspěšném startu rakety Falcon Heavy blíže než kdy dříve. Přesto před nimi stojí celá řada problémů, které jsou spojené nejen s cestou k rudé planetě, ale i se samotnou kolonizací, která bude ve svých začátcích velice složitá. A to už jen proto, že na Marsu zcela chybí kyslík. S tímto problémem by jim mohla pomoci nově vyvinutá technologie, která je dílem spolupráce Portugalsko-francouzského týmu.

Kyslík díky plazmě

Hodnota oxidu uhličitého je v atmosféře rudé planety pro tvorbu kyslíku ideální. Vyplývá to z nedávno publikované studie v časopise Plasma Sources Science and Technology, jejímž autorem je profesor Vasco Guerra z univerzity v Lisabonu. Ten se domnívá, že kyslík by šlo na Marsu získávat za použití nízkoteplotního plazmového rozkladu CO2, což by bylo ku prospěchu nejen kolonistům Marsu, ale také cestujícím na tuto planetu.


Prof. Vasco Guerra

„Naším hlavním závěrem je právě to, že Mars má téměř ideální podmínky pro vytváření kyslíku z oxidu uhličitého pomocí nízkoteplotního plazmatu. Rozklad oxidu uhličitého by mohl produkovat kyslík potřebný pro život na Marsu a zároveň by mohl být použit při výrobě paliv určených pro návrat na Zemi.“

Nádech, výdech a zpět na Zem

Výroba kyslíku přímo z atmosféry Marsu in-situ se jeví jako naprosto ideální řešení vzhledem k tomu, že je tvořená CO2 z 95,9%. Za pomoci této technologie by mohl být z atmosféry získáván kyslík spolu s oxidem uhelnatým, který by sloužil jako základ pro výrobu pohonných hmot raket vracejících se zpátky na domovskou Zem, ale také pro provoz na Marsu. Teplota se na rudé planetě pohybuje konstantně okolo -82 stupňů °F, tedy něco málo pod -63 °C. Takto nízká teplota sice není ideální pro život, ovšem je ideální pro získávání kyslíku plazmovou technologií.


SpaceX a její vysněná kolonie na Marsu.

Technologie je v současné době používána v tzv. SOEC článcích. Ovšem vědci poukazují na to, že jimi navrhovaný způsob získávání kyslíku by byl mnohem účinnější, než jsou tyto články. Profesor Guerra však jedním dechem dodává, že i navzdory dosavadním slibným výsledkům je zapotřebí daleko více výzkumu, aby bylo možné tuto technologii zahrnout do konečných plánů na kolonizaci Marsu. A dodává:

„Za předpokladu, že budeme mít dostatek prostředků pro rozvoj této technologie, zabere její dokončení časový rámec pěti let, aby bylo vše plně připraveno k instalaci. K tomu musíme připočítat i čas na přípravu samotné mise.“

BFR prvním kolonizátorem

Přípravou mise se zabývá i SpaceX, která momentálně zahajuje výstavbu první rakety typu BFR (Big Falcon Rocket), která bude klíčovým prvkem v iniciativě dobývání rudé planety. SpaceX má v plánu raketu dokončit ještě letos a do roku 2022 poslat na Mars dvě kosmické lodě s nákladem. Držme palce všem, kteří se snaží udělat z této vize realitu.


Big Falcon Rocket

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru