menuMENUHledat

Smutný pohled na dvě zničené Tesly, které se staly terčem vandalského útoku v Amsterdamu

15.01.2018 11:11
Smutný pohled na dvě zničené Tesly, které se staly terčem vandalského útoku v Amsterdamu

Přijít ke svému vozu a místo něj najít jen ohořelý vrak je zlým snem každého řidiče. Bohužel pro dva majitele vozu Tesla z Vondelstraatu se tato představa stala skutečností. Jejich Tesly se totiž staly terčem útoku vandalů, kteří se zaměřili pouze na tyto dva elektromobily.


Noční útok

Celý incident se odehrál před několika dny ve čtvrti Vondelstraat, která je jednou z částí Amsterdamu. Terčem útoku, doposud neznámých vandalů, se staly dva vozy Tesla. Model S a Model X stály zaparkované asi 100 metrů od sebe. Podle svědectví jednoho z místních obyvatel byli pachatelé dva a útok na elektromobily provedli cíleně a plánovaně.

Deník Echt Amsterdam Nieuws přinesl výpověď jednoho z místních obyvatel, který podal svědectví o řádění dvou neznámých mužů:

„Není náhodou, že si vybrali tato auta. Jedná se o drahé vozy. Jeden byl tady, viděl jsem ho z mého balkónu. Druhý byl za rohem kostela Vondel. Poškozeno bylo i další auto, ale jen proto, protože bylo tak blízko.“

Z důvodu záměrného útoku na obě vozidla byl rozsah poškození skutečně velký. Model S přišel o kompletně celou kapotu a nenávratně byl zničen interiér i motor vozu. U Modelu X byla zcela zničena přední část vozu. Spolu s vozy Tesla bylo poškozeno ještě jedno vozidlo, které bylo zaparkováno těsně vedle jednoho z vozů. Tomu byl poškozen celý levý bok vozu.

Vše zachyceno na kameru

Majitel jednoho z vozů Tesla oznámil, že kamerový systém na jeho domu zachytil vandaly přímo při činu. Dále prozradil, že jeho automobil je dobře pojištěný, takže z finančního hlediska jej zničení vozu tolik netrápí. Co jej ovšem trápí, je ten fakt, že automobil je téměř nový, vlastnil jej pouze čtyři měsíce.

„Probudila mě má žena, protože se zapnul alarm automobilu. Brzy jsme zjistili, že je auto v plamenech, protože všude byl dým a zápach. Máme kamerové záběry obou pachatelů, které jsme již poskytli policii. Nejspíše se jedná o někoho, kdo není fanouškem pokroku. Má Tesla byla téměř nová, měl jsem ji pouze čtyři měsíce, ale myslím, že jsem dobře pojištěný."

Vandalské útoky na Teslu

Nejedná se však o první případ, kdy byl útok vandala nasměrován přímo proti vozu Tesla. V roce 2016, taktéž v Nizozemsku, kdosi zaútočil na Model S, který velmi výrazně poškodil.  V tom samém roce se odehrál vandalský útok i na jednu z nabíjecích stanic na trase Los Angeles-Las Vegas. Zde vandal poškodil několik nabíjecích doků, které však Tesla velmi rychle opravila a uvedla zpět do provozu.

Jak vypadal útok v Amsterdamu, si můžete prohlédnout v následující galerii:

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Galerie k článku

nîmes-supercharger-2018-01-13-213226-25-1024x768tesla-model-s-fire-amsterdam-destroyedtesla-model-s-front-fire-amsterdam-vandalism-e1515881488121tesla-model-s-frunk-fire-amsterdam-vandalismtesla-model-x-fire-amsterdam-vandalismmodel-x-wheel-crash-fire-wreckage
Nahoru