menuMENUHledat

V ČR začalo sdílení elektřiny, jak toho využít?

12.08.2024 13:11 | Autor: Jarek Bubla | Zdroj: ERU.cz
V ČR začalo sdílení elektřiny, jak toho využít?

Česká republika vstupuje do nové éry v oblasti energetiky, kde sdílení elektřiny začíná nabývat na významu. Tento koncept, který se v zahraničí již osvědčil, nyní nabízí příležitosti i pro české domácnosti a firmy. Jak přesně sdílení elektřiny funguje a jak ho můžete využít ve svůj prospěch?


Co je to sdílení elektřiny?

Sdílení elektřiny je nový koncept, který umožňuje decentralizovaným výrobcům energie, jako jsou majitelé solárních panelů, sdílet přebytečnou elektřinu s dalšími spotřebiteli. Tento přístup podporuje efektivnější využití obnovitelných zdrojů energie a může přinést značné úspory.

V praxi to znamená, že pokud například na chatě vyrábíte více energie, než spotřebujete, můžete tuto přebytečnou elektřinu sdílet s jinými odběrateli v síti nebo ji využít na svém jiném odběrném místě, např. v bytě.

Jak na tom vydělat?

Využití sdílení elektřiny je přístupné jak pro vlastníky fotovoltaických systémů, tak pro běžné spotřebitele, kteří chtějí snížit své náklady na energii.

Při sdílení elektřiny ušetříte za obchodní část ceny elektřiny, nikoliv za regulovanou část včetně distribučního poplatku. Navíc musíte elektřinu na jiném odběrném místě spotřebovat ve stejnou čvrthodinu, ve které vzniká přebytek elektřiny na odběrném místě s výrobnou. 

Jak začít?

Chcete-li začít sdílet elektřinu, je nezbytné se zaregistrovat na webu edc-cr.cz. Po podpisu smlouvy získáte přístup do portálu a budete moci zvolit odběrná místa, se kterými chcete elektřinu sdílet. Pokud ještě nemáte chytrý elektroměr, který umí měřit průběhově každou čtvrthodinu, distributor vám ho do 3 měsíců vymění.

 

Nahoru