menuMENUHledat

Do deseti let může být nejbohatším mužem světa. Kdo? No přeci Elon Musk!

24.01.2018 12:18 | Autor: VS | Zdroj: Teslarati.com, Electrek.co
Do deseti let může být nejbohatším mužem světa. Kdo? No přeci Elon Musk!

Tesla má neustále napilno a ani včerejší den nebyl výjimkou. Společnost představila svůj dlouhodobý plán, který představuje odhadovaný růst tržní hodnoty společnosti v rámci několika významných kapitálových milníků, které jsou spojené i s odměňováním Elona Muska. Plán prozradil také to, že tento muž bude v čele společnosti nejméně dalších deset let.


Elon Musk a Tesla

Jméno Elona Muska je se společností Tesla naprosto neodmyslitelně spjato. Nejenže je jejím zakladatelem a vizionářem, ale zároveň se stal její hlavní tváří a mluvčím. Zkrátka pro ni znamená přesně to, co pro Apple znamenal Steve Jobs. Muskovi se podařilo dosáhnout mnoha velkých úspěchů a za posledních pět let navýšit kapitalizaci společnosti o sedmnáctinásobek původní hodnoty, což je v automobilovém průmyslu tempo nevídané.

Nejvyšší pozice v Tesle však není Muskovi určena nadosmrti, alespoň to on sám tvrdí. Již v minulosti naznačil, že jeho funkce v čele Tesly může skončit v momentě, kdy se společnosti podaří stabilizovat situace kolem Modelu 3. Ovšem nejnovější plány společnosti to vidí zcela jinak.

Dalších deset let

Tesla totiž představila svůj desetiletý plán, který je plný významných finančních milníků. Ty by v případě absolutního úspěchu udělaly z Tesly stejně hodnotnou společnost, jako je například Apple, a z Muska by se stal nejbohatší člověk této planety.

Plán předložilo představenstvo společnosti, které na něm pracovalo posledních šest měsíců. Výsledkem je ještě ambicióznější plán než ten, který byl představen v roce 2012, a který byl ve své době naprosto bezprecedentní. Cílem je navýšit kapitalizaci společnosti na 650 miliard dolarů, což by z Tesly udělalo giganta, který by se mohl postavit po bok takových společností, jako je Apple, Google či Amazon.

Každý z vytyčených milníků je dosažitelný pouze za předpokladu, že se automobilce bude dařit skutečně vše, na co sáhne. Momentálně před ní stojí cíl navýšit svou tržní kapitalizaci na hodnotu 100 miliard dolarů ze současných 60 miliard dolarů. Každý další milník představuje navýšení hodnoty společnosti o nových 50 miliard dolarů.

Motivace

A v zájmu Elona Muska je, aby se dařilo společnosti milníky překonávat. Při každém takovémto úspěchu totiž obdrží 1,69 milionu akcií společnosti v hodnotě zhruba 600 milionů dolarů. Muskův podíl ve společnosti by se tak navýšil ze současných 20% na 30% ze všech emitovaných akcií společnosti, což by z něj dělalo nejbohatšího člověka naší planety. Pokud se však Tesle nebude dařit plnit stanovené cíle, neuvidí Musk od Tesly ani korunu.

Těchto úspěchů má Tesla v plánu dosáhnout nejen coby výrobce automobilů, ale také jako energetická společnost, která nabízí zákazníkovi energetickou samostatnost a vytváří energeticky úsporná řešení. Nevylučuje se ani to, že Tesla časem pohltí další Muskovy projekty, jako například společnost Boring zaměřující se na hloubení tunelů, která by pomohla navýšit hodnotu společnosti Tesla.

Zda se Tesle skutečně podaří naplnit tak velkolepý plán za pouhých deset let, je velice těžké odhadovat. Tesla však v minulosti dokázala, že je schopna velkých věcí. Je však jasné, že její progres bude čím dál tím komplikovanější.

Nahoru