menuMENUHledat

Elon Musk: Do roku 2024 bude lidstvo na Marsu

02.10.2017 15:00 | Zdroj: www.flickr.com/photos/spacex/
Elon Musk: Do roku 2024 bude lidstvo na Marsu

Že Elon Musk plánuje osídlení Marsu, už od nás víte. Jeho plánem je vybudovat zde milionovou metropoli, a to v horizontu 40 až 100 let. Celý projekt má pomoci zaplatit satelitní internet Starlink. Musk ale svůj záměr upravil. A zní to velkolepě!

Klíč k urychlení jménem BFR

Všichni jste asi už slyšeli o raketách Falcon 9, které radikálně snížily cenu cesty do vesmíru díky tomu, že jejich první stupeň umí přistát neporušený zpátky na Zemi, a není tedy nutné, aby shořel v atmosféře. Falcon 9 v současné době slouží nejčastěji k vynášení družic na nízkou oběžnou dráhu a k zásobování Mezinárodní vesmírné stanice.

Pro cesty na Mars však nestačí ani náhodou. Elon Musk to ví, a proto v pátek v Austrálii představil novou verzi své 42motorové rakety BFR. Její vývoj se má financovat ze současných komerčních aktivit SpaceX. 

S BFR na druhý konec Země do půl hodiny

Zajímavostí je, že Musk chce BFR využívat pro pozemskou přepravu. Ta mu má patrně vydělat na flotilu tisíce raket, které bude potřebovat k osídlení Marsu. BFR má ve svém druhém stupni nabídnout přepravní kapacitu větší než Airbus A380. „Drobný“ rozdíl však bude v rychlosti letu – až 27 000 km/h. Z New Yorku se tak dostanete do Šanghaje za 39 minut, a ještě se podíváte na Zemi z její nízké orbity.

Video: 

První BFR bude za rok, v roce 2024 poletí na Mars stovky lidí

Zní to jako hezký vizionářský plán. Jakési sci-fi, jak by to jednou mohlo vypadat. Elon Musk však chce první BFR začít budovat už příští rok. Do roku 2022 chce mít dvě rakety, které ještě týž rok vyšle na Mars. Zatím jen s nákladem. Aby to s BFR šlo podle plánu, bude potřeba napřesrok uspět s testovacím letem nové rakety Falcon Heavy kolem Měsíce. Vyletět s ní mají dva soukromí astronauti.

Když to s Falcon Heavy a první BFR dopadne dobře, bude mít SpaceX v roce 2024 provozuschopné už čtyři BFR, které se ještě týž rok vydají vstříc Marsu. Dvě z nich povezou opět náklad, dvě lidskou posádku. Lidská noha, nebo spíš stovky nohou by tak měly na Marsu spočinout už za sedm let.

Trasu Mars–Země bude obsluhovat tisíc vesmírných lodí

Musk v Austrálii poodhalil i zbytek svého plánu na vybudování Marsopolis a plnohodnotné osídlení Marsu. Tato planeta se k Zemi nejvíce přiblíží vždy jednou za 26 měsíců. Let na ni má trvat tři až šest měsíců, proto také dvouletá pauza mezi nimi. Muskovým cílem je mít k dispozici rovnou tisícovku raket BFR a celou flotilu vyslat vždy najednou v době, kdy je Mars Zemi nejblíže.

Pokud uvážíme, že A380 pojme ve standardní konfiguraci tří cestovních tříd 650 cestujících a že polovina raket by i nadále vozila náklad, bavíme se o přepravní kapacitě 325 000 lidí na jeden let. Jednotlivé BFR se však musí z Marsu také vrátit zpátky na Zemi. Osídlení Marsopolis na plnou, milionovou kapacitu by tak šlo dosáhnout během necelých 15 let.

 

Nahoru