menuMENUHledat

SpaceX v sobotu započne novou éru satelitního internetu!

14.02.2018 16:45 | Autor: MNG
SpaceX v sobotu započne novou éru satelitního internetu!

Sny o satelitním internetu nemá jen Musk

Satelitní internet funguje už dlouhá desetiletí. Před 20 lety ho nabízela i zkrachovalá síť satelitních telefonů Iridium. Internetovým satelitním přenosům dnes dominuje hlavně technologie VSAT. Ta je však určena spíše ke stacionárnímu užití a rozhodně není levná. Proto existuje několik projektů na vysokorychlostní satelitní internet, který by mohl sloužit nejen v odlehlých oblastech uprostřed pralesů a pouští. Uvědomuje si to Elon Musk a uvědomuje si to i společnost WorldVu Satellites, jež za tři miliardy dolarů buduje svoji satelitní síť OneWeb. Ta má nabídnout 648 satelitů na nízké oběžné dráze (LEO) ve vzdálenosti cca 1 200 km od povrchu Země, které mohou být doplněny dalšími 1 972 satelity. Firma přitom plánuje spustit svoji síť v podobné době jako SpaceX svůj Starlink. Přenosová rychlost má dosahovat stovek Mbit/s až jednotek Gbit/s. OneWeb má přitom obsluhovat domácnosti, školy, letadla a zejména chytrá auta. Své služby má začít nabízet na přelomu let 2019 a 2020.

Co víme o Starlinku

Zatímco OneWeb vystupuje pravidelně v médiích a o svých plánech mluví poměrně otevřeně, v případě SpaceX platí pravý opak. O projektu Starlink jsme měli šanci se dozvědět bližší informace teprve loni v květnu. Půl roku po otevřené zpovědi ředitele OneWebu pro Bloomberg News. O Starlinku víme, že Musk o něm uvažuje už od roku 2015, že se 4 425 družicemi na oběžné dráze LEO ve výšce 1 150 km má být oproti OneWeb téměř dvojnásobně velký, že má být podobně rychlý, a hlavně – má pomoci SpaceX zaplatit cestu lidstva na Mars, ideálně včetně vybudování milionové metropole na této planetě.

Starlink oproti OneWebu následně využije ještě dalších 7 518 družic na velmi nízké oběžné dráze (VLEO) ve výšce cca 335,8 km nad Zemí. Ty umožní výrazně snížit latenci připojení a přiblížit satelitní internet na úroveň klasického mobilního internetu. Kromě internetu má však Starlink nabízet i veškeré další telekomunikační služby pro osobní i firemní potřebu. Zejména pro hlasové hovory je přitom nízká latence klíčová.

První krůčky jsou zahaleny tajemstvím

Původní plány na vynášení satelitů na orbitu měly být zahájeny v roce 2019. Vše mělo být podle plánů dokončeno v roce 2024. O vynášení družic na orbitu se mají postarat rakety Falcon 9. Jsme teprve na začátku roku 2018 a vypadá to, že vše nabralo poněkud rychlejší spád, patrně i díky OneWebu. SpaceX zároveň americké Federální komunikační komisi (FCC, obdoba našeho ČTÚ) již zaslal dokumenty informující o výstavbě pozemních stanic pro Starlink. Ty budou na území USA rozmístěny v Brewsteru (Washington), v centrále SpaceX v Hawthorne (Kalifornie), na dvou místech v Texasu a patrně i v centrále Tesly v kalifornském Fremontu.

Starnet může přijít dříve, než se čekalo

Pokud porovnáme plány OneWebu a Starlinku, je zřejmé, že pro globální pokrytí vysokorychlostním satelitním internetem na dráze LEO stačí ve skutečnosti jen stovky satelitů. Ty musí mít po jednotlivých kontinentech samozřejmě rozmístěn dostatek pozemních stanic s optickou konektivitou k internetu. Pokud SpaceX úspěšně vynese první testovací satelity na orbitu už v sobotu, může začít testovat vybavení pozemních stanic i funkčnost svých satelitů na orbitě takřka ihned. Dalších satelitů Starlinku bychom se na orbitě mohli dočkat pár měsíců poté, což by znamenalo, že Starlink by své služby, minimálně na území USA, mohl začít nabízet možná i dříve než příští rok. Budeme se však muset nechat překvapit.

Nahoru