menuMENUHledat

V budoucnu za nás budou pracovat humanoidní superpracovníci, říká zakladatel Google X

14.02.2018 10:41 | Autor: VS | Zdroj: Teslarati.com
V budoucnu za nás budou pracovat humanoidní superpracovníci, říká zakladatel Google X

Na téma nadměrné inteligence robotů, jejich utlačování ze strany člověka a konečné vzpoury strojů bylo napsáno mnoho románů a natočena již spousta filmů. Naštěstí se prozatím jedná o tituly spadající do sekce sci-fi. Otázkou však je, na jak dlouho?


Setkání v Dubaji

Tento týden se v Dubaji konal World Goverment Summit, což je událost přivádějící světové leadery a kapacity k diskusi na nejrůznější témata, přičemž velký důraz je kladen na futurismus, technologie a inovace. Na seznamu řečníků se v minulosti objevila jména jako Steve Wozniak, Michio Kaku, Jim Kim, ale třeba i Goldie Hawn. Letos byl přítomen i Sebastian Thurn, jeden ze zakladatelů společnosti Google X, která pracuje na utajených projektech pro společnost Google. Thurn na tomto summitu otevřel poměrně citlivé téma týkající se nahrazování lidské práce roboty. Prohlásil totiž, že správný humanoidní stroj by dokázal zvládnout daleko větší množství práce než klasický zaměstnanec.

Nadšení na jedné straně

Thurn argumentoval tím, že AI je schopná neustálého výkonu bez nutnosti odpočinku a problematiky snižujícího se výkonu v momentě stárnutí. Výkon by byl u těchto strojů konstantní a případné aktualizace by je jen navyšovaly. Díky takovýmto strojům by efektivita práce daleko převyšovala současné standardy.

„AI je nástroj a co může AI dělat skutečně dobře, je zbavit člověka opakované práce. Ať už jste dělník, lékař nebo právník, AI vždy může nahlížet přes vaše rameno, učit se opakovanou práci a začít vám s ní pomáhat. Tím z vás udělá superčlověka, mnohem silnější osobu.“

Thurn zároveň připustil, že některé faktory na trhu práce by byly masovým zapojením AI do pracovního procesu nepříznivě ovlivněny. I přesto však pevně věří, že tato změna by přinesla lidstvu možnost širšího a kreativnějšího rozvoje.

„Momentálně by to znamenalo, že by některé pracovní pozice zanikly, ty nejvíce opakované samozřejmě. Nahrazeny by byly daleko kreativnějšími pracovními pozicemi. Díky tomu bychom přešli z opakující se společnosti na společnost kreativní, která vymýšlí stále nové a nové věci.“

Sebastian Thurn se během své řeči několikrát opřel o tvrzení Reye Kurzweila, což je jeden z nejvýznamnějších amerických futurologů a klíčová postava vývoje společnosti Google. Ten minulý listopad vyjádřil svá podobně optimistická očekávání od AI. Během své řeči na zasedání Rady pro mezinárodní vztahy konstatoval, že umělá inteligence má potenciál vylepšit lidstvo.

„Můj názor není ten, že by nás umělá inteligence rozvracela. Vylepšuje nás. Už se to děje.“

Obavy na straně druhé

Citlivou otázkou umělé inteligence se v poslední době zabývá velké množství významných kapacit v oblasti vědy. Například fyzik Stephen Hawking či vizionář Elon Musk varovali před nebezpečím neregulované AI. Například Musk vidí v nadřazenosti světových velmocí v oblasti AI možnost rozpoutání globálního ozbrojeného konfliktu. Jiní kritici zase tvrdí, že inteligentní technologie mohou přinést konec práci, jak ji známe dnes.

Vzhledem k tomu, že má umělá inteligence být nesmírně užitná a zároveň nám závažně uškodit, vzniklo již v minulosti několik iniciativ, které si kladou za cíl dohlížet na využívání AI. Jednou z nich je i OpenAI, firma založená Elonem Muskem, jejímž cílem je zajistit AI jako užitečnou pro celé lidstvo, a ne jen pro vybrané jednotlivce.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru