menuMENUHledat

Vše co jste chtěli vědět o Starmanovi a báli jste se zeptat

13.02.2018 10:27 | Autor: VS | Zdroj: Teslarati.com, SpaceX.com, Tesla.com
Vše co jste chtěli vědět o Starmanovi a báli jste se zeptat

Figurína Starman společně s Tesla Roadster pokračují ve svém tichém letu vesmírem. Jak dlouho mu zabere dostat se na místo určení a co se bude s vozem i figurínou dít poté? A proč vlastně poslal Musk automobil do hlubokého vesmíru? Zde naleznete odpověď na vše, co jste chtěli vědět o Starmanovi a báli jste se zeptat.


Neobvyklý pasažér a ještě neobvyklejší náklad

Nemusíte být žádným velkým fandou do automobilů a už vůbec nemusíte být fanouškem kosmonautiky, a přeci o tom víte. Minulý týden se Elonu Muskovi a jeho společnosti SpaceX podařil husarský kousek, když jeho raketa Falcon Heavy vynesla do kosmu Muskův osobní Tesla Roadster společně s figurínou oděnou do skafandru, které neřekne nikdo jinak než Starman.


Start Falconu Heavy

Start to byl velkolepý a ještě velkolepější bylo přistání boosterů, přičemž se úspěšně podařilo přistát dvěma ze tří plánovaných. Bohužel středový booster nepřistál na lodi Of Course I Still Love You, ale zřítil se do moře. Kdo se však nezřítil, byla Tesla Roadster, která na palubě nese mnoho zajímavého. Kromě figuríny Starmana má na palubní desce malý model stejného Roadsteru i s figurínkou Starmana, vůz hraje song Space Oddity od Davida Bowieho, v přihrádce u spolujezdce má kopii knihy Stopařův průvodce po galaxii, a dokonce v něm můžeme nalézt extrémně odolné velkokapacitní datové uložiště, na kterém je nahráno dílo Nadace od Isaaca Asimova.

Proč pluje Roadster vesmírem?

Odpovědí na tuto otázku je hned několik. Tou první je užitná zátěž rakety. Ta má simulovat náklad, který bude raketa do budoucna do vesmíru vynášet. Často se jako tato zátěž využívá betonový blok, ovšem SpaceX je SpaceX a ta chtěla mít svou zátěž pořádně stylovou.

Dalším důvodem je korunovace úspěchu. Pokud se vám úspěšně podaří vystřelit do vesmíru raketu velikosti Falconu Heavy, bylo by dobré nechat na tento moment určitou vzpomínku a co by mohlo takovýto úspěch připomínat více než červený automobil plující kosmem, který má navíc na palubě figurínu kosmonauta.


Elon Musk u jednoho z navrácených boosterů.

Posledním z důvodů je popularita. Start Falconu Heavy přitáhl pozornost celého světa a Tesla Roadster tuto pozornost udržuje i nadále. Pro Muska se jedná o skvělou reklamu na společnost SpaceX i samotnou Teslu. Člověk si snadno řekne, že když dokáže Musk úspěšně vystřelit svůj vůz do vesmíru, pak musí být každý z jeho produktů stejně kvalitní jako tento projekt.

Cíl Mars

Tesla má momentálně jasný cíl, kterým je dosažení heliocentrické oběžné dráhy a co možná nejtěsnější přiblížení k Marsu. Ovšem putování k natolik vzdálenému bodu není jen tak. Jeho cesta potrvá minimálně několik měsíců, a to za předpokladu, že se neobjeví žádné komplikace a automobil bude i nadále plout rychlostí 12 kilometrů za sekundu ve vztahu k Zemi. Praktický astronom Jonathan McDowell odhaduje, že se Starmanovi ve voze Tesla Roadster podaří dosáhnout tíženého cíle někdy v červenci tohoto roku, tedy přibližně za pět měsíců.


Starmanova hvězdná mapa.


Bude takto vypadat budoucnost?

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru